MOGADISHU - De Somalische regering wil een veiligheidsdienst opzetten voor de bescherming van konvooien die voedselhulp brengen aan mensen die getroffen zijn door de hongersnood in het land.

Dat heeft premier Abdiweli Mohammed Ali zaterdag gezegd, aldus de BBC.

Volgens de premier zal de dienst bestaan uit ongeveer 300 manschappen, die steun krijgen van de vredessoldaten van de Afrikaanse Unie.

De verdeling van hulpgoederen in het door oorlog verscheurde Somalië verloopt zeer moeizaam.

Centraal gezag

Het Oost-Afrikaanse land kent al sinds de jaren '90 geen functionerend centraal gezag. Ook de huidige overgangsregering heeft in grote delen van Somalië helemaal niets te vertellen.

De radicaalislamitische rebellenbeweging al-Shabaab heeft in die gebieden vrij spel en maakt een effectieve verdeling van noodhulp vrijwel onmogelijk.

Gouden dag

Vorige week trok al-Shabaab zich onverwacht terug uit Mogadishu, een stap die door de regering werd bejubeld als ''een gouden dag voor Somalië''.

De Afrikaanse Unie waarschuwde evenwel dat de veiligheidssituatie in de hoofdstad nog verre van optimaal is en riep op tot een substantiële versterking van haar 9000 man sterke troepenmacht.

Voedseltekorten

De Hoorn van Afrika kampt met de ergste droogte sinds de jaren '90. Ongeveer 12 miljoen mensen in Ethiopië, Djibouti, Kenia, Uganda en Somalië kampen daardoor met zeer ernstige voedseltekorten.

In sommige delen van Somalië heerst volgens de Verenigde Naties zelfs een regelrechte hongersnood.