RAMALLAH - De Palestijnse Autoriteiten gaan op 20 september hun verzoek om erkenning indienen bij de Verenigde Naties.

Dat meldde de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki. De openingssessie van het nieuwe VN-vergaderseizoen heeft plaats op 20 september.

De VN-Veiligheidsraad wordt in het nieuwe jaar voorgezeten door Libanon, dat voorstander is van erkenning van de Palestijnen.

''Dit zal ons helpen, omdat de voorzitter van de raad een aantal speciale privileges heeft, wat cruciaal is'', aldus Malki.

''De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal het verzoek persoonlijk presenteren aan secretaris-generaal Ban Ki-moon'', aldus Malki. Abbas ''zal aandringen op dit historische initiatief en Ban Ki-moon zal het voorstel presenteren aan de Veiligheidsraad.''

Diplomatieke pad

Sinds de ineenstorting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in september zijn de Palestijnen het diplomatieke pad ingeslagen. Ze lobbyen om steun te vergaren om door de VN als staat erkend te worden. Het voorstel houdt de grenzen uit 1967 aan.

Israël is fel tegen een mogelijke erkenning van de Palestijnse staat. Ook Nederland heeft laten weten niet in te zullen stemmen met een resolutie die de erkenning van een Palestijnse staat regelt.