BERLIJN - De Duitse president Christian Wulff heeft zaterdag tijdens de herdenking van de bouw van de Berlijnse muur vijftig jaar geleden gepleit voor de verdediging van de democratie en mensenrechten wereldwijd. 

De herdenking werd tevens bijgewoond door burgemeester Klaus Wowereit en Bondskanselier Angela Merkel.

Het onrecht dat de muur heeft veroorzaakt herinnert eraan eenieder die vecht voor vrijheid, democratie en mensenrechten niet in de steek te laten, aldus Wulff.

''Het verlangt van ons dat we ervoor zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt.''

Minuut stilte

Met een minuut stilte was om 12.00 uur de bouw van de Berlijnse muur herdacht. Ook werd een dienst gehouden om de mensen te herdenken die tijdens ontsnappingspogingen van Oost naar West de dood vonden.

Vlaggen op de Rijksdag, het Duitse parlement, hingen halfstok en kerkklokken luidden voorafgaand aan de minuut stilte. Meer dan 100.000 DDR-burgers probeerden tussen 1961 en 1989 naar het Westen te vluchten.

Buigen

Meer dan 136 mensen kwamen daardoor om in Berlijn. In totaal stierven tussen de 600 en 700 mensen tijdens een vluchtpoging naar West-Duitsland.

''Een exact aantal weten we niet'', aldus Wulff tijdens de herdenking. ''We buigen onze hoofden in herinnering aan allen die stierven bij de Muur en aan de honderden mensen die bij de Duitse binnengrens omkwamen.''

Gedwongen

Hij refereerde ook aan de mensen die ten tijde van de scheiding gevangen werden gezet, werden lastig gevallen om hun politieke denkbeelden of gewond raakten.

''Miljoenen mensen werden daarnaast gedwongen afstand te doen van de levens die zij wilden leven'', aldus Wulff. ''De Muur maakte deel uit van een dictatoriaal systeem, een oneerlijke staat.''

De president stelde ook dat de Muur geschiedenis is, maar niet mag worden vergeten. ''Het is onze verantwoordelijkheid de herinnering levend te houden en door te geven aan de volgende generaties.''

Bekijk de geschiedenis van de Berlijnse muur op NU&toen

Herdenking bouw Berlijnse muur