BERLIJN - Met het voorlezen van biografieën van slachtoffers in de kapel der verzoening in het Berlijnse stadsdeel Mitte, is in de nacht van vrijdag op zaterdag de herdenking van de bouw van de Berlijnse muur begonnen. 

Ongeveer vijftig mensen luisterden naar de verhalen over mensen die tijdens een ontsnappingspoging van Oost naar West de dood vonden.

Meer dan 100.000 DDR-burgers probeerden tussen 1961 en 1989 te vluchten.

Meer dan 136 mensen kwamen daardoor om, zoals het laatste slachtoffer voor de val van de muur, Winfried Freudenberg, die met een zelfgebouwde ballon naar West-Berlijn zweefde en dodelijk verongelukte.

Gewapende eenheden

In de vroege ochtend van 13 augustus 1961 begonnen gewapende eenheden van de DDR de toegangswegen naar het westen van Berlijn systematisch af te sluiten, waarna de bouw begon van het bouwwerk, dat uitgroeide uit tot het symbool van de Koude Oorlog.

Ongeveer 11.500 militairen controleerden de 155 kilometer lange muur rondom West-Berlijn, 43 kilometer daarvan sneed dwars door de stad.

Merkel

President Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel wonen zaterdagochtend een herdenking bij op de Bernauer Strasse. Het IJzeren Gordijn liep door de deze straat, die bekend werd door de vele ontsnappingen die er plaatsvonden.

Om 12.00 uur wordt in het hele land 1 minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Berlijnse Muur. 

Bekijk de special over de Berlijnse Muur op NU&toen