AMSTERDAM - Een cholera-epidemie bedreigt grote delen van Somalië, zo liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag weten.

Volgens de WHO zijn er inmiddels 181 mensen met de symptomen van de ziekte in een ziekenhuis in de Somalische hoofdstad Mogadishu overleden. Ook zijn er verschillende bevestigende berichten over cholera-uitbraken elders het land.

Het aantal mensen in Somalië dat lijdt aan acute diarree, wat een indicatie van cholera is, is opgelopen tot 4272, een toename van elf procent ten opzichte van vorige week.

"We zien hier voorlopig geen einde aan komen", zegt Tarik Jasarevic van de WHO tegenover The New York Times. "Zolang de stroom vluchtelingen in beweging blijft, mensen in kampen bij elkaar zitten en besmet water drinken, zolang zien we een stijging van het aantal gevallen van cholera."

Groot risico

Er is een groot risico dat de ziekte zich snel verspreidt als gevolg van de slechte sanitaire- en drinkwatervoorzieningen in Somalië.

De ziekte, veroorzaakt door een bacterie die de dunne darm infecteert, verspreidt zich onder meer via vervuild water. Met antibiotica, iets waar in veel ziekenhuizen in Somalië een gebrek aan is, is cholera gemakkelijk te bestrijden.

Vluchtelingenstroom

Eerder al vreesde de VN dat de vluchtelingenstroom vanuit de door droogte en hongersnood getroffen delen van Somalië waarschijnlijk nog veel groter wordt.

Duizenden mensen zijn al naar de Somalische hoofdstad Mogadishu en buurlanden Kenia en Ethiopië getrokken, waar de vluchtelingenkampen moeite hebben de grote aantallen vluchtelingen op te vangen.

Cholera bedreigt hongerend Somalië