HILVERSUM - Italiaanse media hebben vrijdag gemeld dat er een akkoord is gesloten tussen de gemeente Napels en Nederlandse afvalcentrales over de verwerking van afval uit de Italiaanse stad bij bedrijven in Nederland.

Volgens directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven is er nog geen contract getekend, maar zijn er gesprekken gaande. Hij zegt te hopen dat de zaak snel rond komt.

Napels kampt al lange tijd met grote afvalproblemen. De verwerkingscapaciteit is er onvoldoende. Volgens Hoogendoorn hebben de Nederlandse centrales capaciteit over.

Met het contract zou naar Nederlands prijsniveau 12 miljoen euro gemoeid kunnen zijn. Volgens de directeur is niet bekend hoeveel geld de deal kan opleveren, omdat de prijzen in Italië misschien anders zijn dan in Nederland.

Per schip

In eerste instantie zou het gaan om ongeveer 248.000 ton afval die per schip naar Nederland zou worden vervoerd. Hoogendoorn hoopt dat de Italianen hun afval ook ''op de middellange termijn'', dus voor een periode van enkele jaren, naar Nederland blijven afvoeren.

''Die tijd hebben ze immers nodig om zelf afvalverwerkingsbedrijven te bouwen.''

In de stad Napels liggen grote hopen huisvuil die niet worden opgehaald. Bewoners klagen over ondraaglijke stank.