LONDEN - In Groot-Brittannië is de top van de politie boos op de conservatieve premier David Cameron nadat die kritiek had geuit op het politieoptreden tijdens de rellen.

Dat meldde de BBC vrijdag.

Volgens de premier waren er tijdens de eerste onlusten ''te weinig agenten op straat en werkte hun strategie niet''. Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken zei dat zij besloten had de politiesterkte in Londen op te voeren.

De politietop zegt dat zij alle beslissingen over tactiek en aantallen heeft genomen.

De plaatsvervangend chef van de politie in de hoofdstad, Tim Godwin, ontkende dat agenten te ''timide'' zou hebben gereageerd toen de rellen zaterdag uitbraken. Hij zei verder dat met de kennis van nu de politie wel iets anders had opgetreden.

Tactiek

Het hoofd van de Britse equivalent van de raad van commissarissen, Sir Hugh Orde, verklaarde dat de gewijzigde politietactiek niet het werk was van van vakantie teruggekeerde politici, maar van de politie.

Hij ontkende later dat er ''onenigheid'' is tussen politietop en regering. Hij prees minister May en zei ''voortreffelijk'' hulp van haar te hebben gekregen.

Rotopmerking

Vicevoorzitter Simon Reed van de Politie Federatie noemde de suggestie dat de politie haar beleid had gewijzigd na ingrijpen van de regering ''een rotopmerking''.

De voorman van de Politie Federatie in Manchester vindt het ''achterbaks van politici om te zeggen dat zij de problemen hebben opgelost''. 

Alles over de onrust in Engeland