AMSTERDAM - De Verenigde Staten willen dat Europa en ook India en China de druk op het Syrische regime van president Bashar al-Assad opvoeren.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei donderdagavond (lokale tijd) in een interview (video) met CBS News dat de VS niet op eigen houtje, maar in samenwerking met de hele internationale gemeenschap de sancties tegen het regime wil versterken. Vooral de olie- en gas industrie in het Arabische land moeten volgens Clinton worden afgesneden.

Haar Nederlandse collega van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal liet donderdag al weten in de Europese Unie te zullen gaan aandringen op het “versterken een uitbreiden” van de sancties tegen Assad.

Legitimiteit

Net als Rosenthal herhaalt ook Clinton dat de Syrische president “zijn legitimiteit heeft verloren”. Over het aandringen op vertrek van Assad doen de bewindsleden geen expliciete uitspraken.

Clinton zegt daarover tegen de Amerikaanse nieuwszender: “Dergelijke druk uitoefenen vraagt ook om een georganiseerde oppositie.” Die is er volgens de Amerikaanse minister niet in Syrië. “Dus onderdeel van onze activiteiten moet ook zijn dat we de tegenstanders van het regime de gelegenheid bieden om zich te verenigen.”

Alles over de onrust in het Midden-Oosten