KABUL - De Afghaanse president Hamid Karzai zal zich niet opnieuw kandidaat stellen bij verkiezingen voor een nieuw staatshoofd. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

Karzai is bezig aan zijn tweede ambtstermijn. Hij leidt Afghanistan al sinds de val van het Talibanbewind, eind 2001.

''De grondwet van Afghanistan staat het niet toe dat iemand zichzelf voor meer dan twee termijnen kandidaat stelt voor het presidentschap'', zo luidt een verklaring die door het presidentieel paleis werd gepubliceerd.

Karzai had kort daarvoor een groep parlementariërs op de hoogte gesteld.

In 2004 werd Karzai uitgeroepen tot winnaar van de eerste presidentsverkiezingen in Afghanistan. Zijn herverkiezing in 2009 geldt als uiterst omstreden.

Fraude

Onafhankelijke waarnemers stelden net als de oppositie vast dat er op grote schaal was gefraudeerd met de uitslagen, ten faveure van Karzai. Desondanks werd de president beëdigd voor een tweede termijn.

Sindsdien doken er geregeld geruchten op over een nieuwe kandidaatstelling van Karzai bij de volgende presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 2014. In dat jaar moeten ook de laatste militairen van de internationale troepenmacht ISAF het door oorlogsgeweld verscheurde land hebben verlaten.

Een derde termijn voor Karzai is onwenselijk, zo stelden diplomaten en Afghanistanexperts. Zij vrezen dat het land nog ondemocratischer en frauduleuzer wordt als de president na 2014 aan de macht zou blijven.