LONDEN - De politie in Londen houdt in ieder geval tot en met het weekeinde de beschikking over 16.000 manschappen om nieuwe rellen in de hoofdstad te voorkomen.

Dat meldde de Britse premier David Cameron donderdag in een debat in het Lagerhuis.

Hij sloot niet uit dat hij in de toekomst het leger zal inzetten om de orde te herstellen, als dat noodzakelijk zou zijn.

Na drie avonden en nachten met hevige rellen kreeg de politie in Londen dinsdag versterking van korpsen elders in het land. Alle verloven werden ingetrokken, waardoor er 16.000 in plaats van 6000 agenten konden worden ingezet voor patrouilles in de straten van Londen. In de afgelopen nachten was het relatief rustig in Londen.

Invallen

De politie maakt jacht op betrokkenen bij de rellen van de afgelopen dagen. In vele tientallen huizen worden invallen gedaan. Het gaat om ruim honderd arrestatiebevelen.

Scotland Yard bevestigde dat ze donderdagochtend invallen heeft gedaan op een aantal adressen in de wijk Lambeth. Daarbij zijn niet alleen arrestaties verricht, maar ook goederen in beslag genomen die vermoedelijk afkomstig waren van plunderingen.

Aanhoudingen

Tot dusverre zijn sinds de rellen in zaterdag uitbraken alleen al in de Britse hoofdstad bijna duizend verdachten aangehouden.

Ruim 400 van hen zijn al in staat van beschuldiging gesteld. Dat heeft de Londense politie donderdagmiddag bekendgemaakt. Onder de aangeklaagden is een jongen van 11.

In en rond Birmingham in het midwesten van Engeland staat het aantal arrestaties in verband met de ongeregeldheden inmiddels op ruim 330. Verder naar het noorden, in Manchester en omgeving, zijn tot dusver zeker 140 relschoppers opgepakt, aldus de BBC. Ook in steden als Nottingham, Liverpool en Bristol zijn aanhoudingen verricht.

Compensatie

Cameron beloofde in het parlement ook financiële compensatie voor burgers en bedrijven die gedupeerd zijn door de relschoppers. Ook mensen die niet verzekerd zijn, kunnen op overheidssteun rekenen.

De minister-president herhaalde dat hij niet van plan is te tornen aan de geplande bezuinigingen op de politie, ondanks hernieuwde oproepen daartoe vanuit de oppositiebanken.

Eerder deze week zei ook burgemeester Boris Johnson van Londen, een partijgenoot van Cameron, dat hij de besparingen niet verstandig vindt. De premier hield evenwel vol dat de maatregelen de slagkracht van de politie op straat niet zullen aantasten.

Crimineel gedrag

Cameron hamerde er opnieuw op dat de rellen volgens hem niets met politiek of economische omstandigheden te maken hebben, maar uitingen zijn van crimineel gedrag. De verantwoordelijken zullen worden gestraft, verzekerde hij.

''Wij moeten de wereld, die met ontzetting heeft toegekeken, laten zien dat de plegers van het geweld op onze straten op geen enkele wijze ons land vertegenwoordigen'', zei hij. Hij zei dat Groot-Brittannië zijn imago zal moeten oppoetsen, ook met het oog op de Olympische Spelen die over een jaar in Londen worden gehouden. 

Alles over de onrust in Engeland

Politie Londen doet invallen