BOGOTA - De Colombiaanse politie heeft een 47-jarige vrouw gearresteerd die gold als een van de belangrijkste witwassers van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa. 

Dolly Cifuentes geldt als een van de naaste helpers van de meestgezochte drugsbaas Joaquin Guzman. Dat meldden Mexicaanse media.

Cifuentes werd dinsdag op straat in haar woonplaats Medellin opgepakt na een 18 maanden durend onderzoek. Ze waste vele miljoenen aan drugsgeld wit met im- en exportbedrijven in Latijns-Amerika en de VS.

Pablo Escobar

Cifuentes is de zus van een piloot die voor de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar werkte, die het eens zeer machtige drugskartel Medellin leidde. Escobar kwam om tijdens een vuurgevecht met de politie in 1993.

Cifuentes broer werd in 2007 vermoord. Ze nam de zaken over van haar broer en met familieleden smokkelde ze de afgelopen drie jaar 30 ton cocaïne de VS in voor het drugskartel Sinaloa.

Sinds 2006 probeert Mexico de drugskartels uit te schakelen. De drugsoorlog heeft sindsdien al aan meer dan 41.000 mensen het leven gekost.