SEOUL - De Amerikaanse regering heeft Noord-Korea woensdag opgeroepen om ''zelfbeheersing'' te tonen. 

Dat gebeurde nadat Zuid-Korea had gemeld dat het Noord-Koreaanse leger artilleriegranaten had afgevuurd bij een omstreden zeegrens tussen beide Korea's.

In de buurt van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong kwamen de artilleriegranaten woensdag neer. Niet duidelijk is of de granaten in Zuid-Koreaanse wateren zijn terechtgekomen. Niemand raakte gewond. Het ging waarschijnlijk om een oefening.

Noord-Korea spreekt tegen dat het de aartsvijand heeft beschoten. Volgens de communistische staatspropaganda hebben de ''Zuid-Koreaanse militaire oorlogshitsers'' onjuiste informatie verspreid.

Beschoten

Yeonpyeong werd vorig jaar beschoten door Noord-Koreaanse artillerie. Toen vielen er vier doden. De spanning tussen beide landen liep daardoor zeer hoog op. De afgelopen weken probeerden de aartsvijanden juist voorzichtig de betrekkingen te verbeteren.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap landde een granaat in de buurt van de zeegrens.

De marine van Zuid-Korea vuurde na het incident in de voormiddag drie waarschuwingsschoten af in de richting van de zeegrens. In de avond zou het leger van Noord-Korea nog drie granaten hebben afgeschoten.

Na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn de buurlanden het nooit eens geworden over de zeegrens. Formeel hebben de landen nooit vrede gesloten.