HAMA/DAMASCUS - Het Syrische leger claimt de opstandelingen in Hama te hebben verslagen. De eerste militairen hebben de stad al verlaten, stelde het bewind woensdag.

In Hama is de afgelopen anderhalve week heftig gevochten. Daarbij zouden honderden inwoners zijn omgekomen.

Syrië liet de terugtrekking zien tijdens een rondleiding voor journalisten. ''De legereenheden zijn teruggekeerd naar hun barakken na hun missie te hebben volbracht. De bewoners zijn terug naar huis gegaan, blij om te zijn verlost van gewapende bendes die verdeeldheid wilden zaaien'', beweerde een hooggeplaatste legerofficier.

De Syrische beweringen werden bevestigd door buurland Turkije. ''Onze ambassadeur is naar Hama gegaan en hij zei dat de tanks en veiligheidstroepen vertrekken'', verklaarde premier Recep Tayyip Erdogan.

Druk opvoeren

Onder westerse aandrang heeft Turkije de laatste tijd de druk opgevoerd op Damascus, dat tot voor kort een bondgenoot van Ankara was.

De strijd van het Syrische regime tegen de volksopstand lijkt zich te verplaatsen naar het noorden van het land. Troepen zouden woensdag twee plaatsen bij de grens met Turkije hebben bestormd. Bij de aanvallen op Taftanaz en Sermin zou het leger tanks hebben gebruikt. In Homs zouden woensdag zeker 11 mensen zijn doodgeschoten

Het Syrische leger is al ruim een week bezig met een bloedig offensief tegen betogers die het vertrek van president Bashar al-Assad eisen. Volgens mensenrechtenactivisten zijn daardoor honderden doden gevallen.

Schaars

Betrouwbare informatie is echter schaars omdat de weinige westerse journalisten in het Arabische land daar niet vrij mogen werken.

De internationale druk op Assad om het geweld te beëindigen, groeit met de dag. De Verenigde Staten hebben woensdag nieuwe sancties aangekondigd.

Tegoeden die de Syrische staatsbank (CBS) en de grootste aanbieder van mobiele telefonie (Syriatel) hebben in de Verenigde Staten, worden bevroren. Amerikaanse bedrijven en burgers mogen nauwelijks nog zakendoen met de Syrische ondernemingen.

Met de sancties hoopt Washington de financiële basis onder het regime te ondermijnen. Syriatel is eigendom van de zakenman Rami Makhlouf, een neef van dictator Assad.

Hervorming

Assad heeft woensdag tegenover een VN-delegatie gezegd dat de hervorming van de grondwet in februari of maart volgend jaar moet zijn afgerond.

Hij benadrukte zijn ''toewijding aan het hervormingsproces dat moet leiden tot een meerpartijendemocratie'', aldus een verklaring van delegatieleden Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Verder erkende Assad opnieuw dat er ''wat fouten'' zijn gemaakt door zijn veiligheidstroepen in het begin van de opstand. Er wordt aan gewerkt om herhaling te voorkomen, voegde hij eraan toe.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten