AMMAN - Syrische troepen hebben woensdag twee steden bestormd in het noordwesten van het land. Bij aanvallen op Taftanaz en Sermin in de buurt van de grens met Turkije is gebruik gemaakt van tanks.

Dat meldden inwoners.

Volgens het Syrische Waarnemingscentrum voor Mensenrechten kwam in Taftanaz een vrouw om het leven. Dinsdag doodden militairen ten minste 30 burgers tijdens acties in dorpen ten noorden van de stad Hama en in het stadje Binnish bij de Turkse grens.

Een correspondent van het Franse persbureau AFP meldde woensdag dat het leger zich terugtrekt uit Hama, waar het de afgelopen 10 dagen met geweld een volksopstand neersloeg. Zo'n 60 journalisten brachten woensdag onder begeleiding van de Syrische autoriteiten een bezoek aan de stad.

Bloedig offensief

Het Syrische leger is al ruim een week bezig met een bloedig offensief tegen betogers die het vertrek van president Bashar al-Assad eisen. Volgens mensenrechtenactivisten zijn daardoor honderden doden gevallen.

Betrouwbare informatie is echter schaars omdat westerse journalisten niet vrij mogen werken in het Arabische land.

De internationale druk op Assad om het geweld te beëindigen, groeit met de dag. Sinds de onrust in Syrië een half jaar geleden begon, zouden al minstens 2000 burgers zijn omgekomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier