AMSTERDAM - Premier David Cameron van Groot-Brittannië belooft er alles aan te doen om de rellen tegen te gaan die diverse Engelse steden in hun greep houden. Dinsdagavond zullen er tienduizend extra politiemensen worden ingezet in de hoofdstad Londen.

"We zullen er alles aan doen om de orde in de Britse straten te herstellen", zei Cameron dinsdag tijdens een persverklaring over de onlusten in zijn land. Nadat Londen dit weekend het toneel was van rellen, zijn de vernielingen en plunderingen inmiddels overgeslagen naar diverse Britse steden.

Cameron heeft dinsdagochtend de situatie in Engeland besproken met politiemensen en besloten dinsdagavond in Londen 16.000 agenten de straat op te sturen. Maandagavond waren dat er nog 6000.

Criminaliteit

Cameron liet zich in de korte verklaring sterk uit over de aanstichters van de rellen in Engeland. "Men zal de consqeuenties van deze daden onder ogen moeten zien", aldus de Britse eerste minister. "Dit is pure criminaliteit en die zullen we bestrijden."

Het Britse parlement wordt teruggeroepen van het zomerreces. Cameron zal de parlementsleden donderdag in een speciale zitting toespreken en met hen over de situatie debatteren.

Kritiek

Cameron heeft, net als minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en burgemeester Boris Johnson van Londen, zijn vakantie afgebroken. Cameron, die in Italië verbleef, kreeg aanvankelijk veel kritiek omdat hij afwezig was terwijl het land kampte met de ernstigste sociale onrust in decennia.

Het was in de nacht van maandag op dinsdag voor de derde nacht op rij onrustig in hoofdstad Londen, de rellen breidden zich echter uit naar andere steden. Zo waren er onlusten in onder meer Bristol, Liverpool, Birmingham, Nottingham, Manchester en Leeds.

Er zijn al zeker 525 arrestaties verricht.

Zaterdag

De rellen in Engeland ontstonden zaterdag toen betogers 'gerechtigheid' eisten in de zaak van een 29-jarige man die donderdag werd doodgeschoten door de politie.

Al snel ontaardde het protest in geweld, dat volgens sommingen ook een gevolg is van sociale onvrede over onder meer de hoge werkloosheid. De autoriteiten spreken provocatie en van crimineel kopieergedrag.

Alles over de rellen in Engeland

Volg Twitterberichten via NUlive