LONDEN - De ongeregeldheden die sinds zaterdag Londen in hun greep houden, breiden zich voor de derde dag op rij verder uit.  

De politie heeft sinds zaterdag zeker 334 arrestaties verricht, aldus de Londense politie. Zeker negen agenten zijn gewond geraakt. Britse media spreken van de 'slag om Londen' .

Tientallen gebouwen in de Britse hoofdstad staan in lichterlaaie. Mensen moesten hun huizen in allerijl ontvluchten. Ook in Birmingham en Liverpool is sprake van geweld en plunderingen.

Groepen jongeren, van soms tussen de 10 en 14 jaar, renden over de straten en richtten vernielingen aan, braken in in winkels en plunderden.

Opgepakt

Drie mensen werden in Londen opgepakt wegens poging tot moord. Ze zouden met een auto hebben ingereden op een politieagent.

Die wilde de inzittenden controleren, omdat ze mogelijk betrokken waren bij plunderingen. Het slachtoffer ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis, aldus de politie van Londen.

Tv-beelden lieten zien hoe honderden mensen over de straten stormden, inbraken in winkels en op hun gemak schoenen aanpasten of boodschappen deden in de supermarkt alsof er niets aan de hand was. 

Ook Oxford Street, de bekende winkelstraat in hartje Londen, ontkwam niet aan plunderingen. De politie, die met 1700 extra manschappen de straten schoonveegt, kon hier korte tijd later een einde aanmaken. De schade loopt in de miljoenen.

Andere steden

Niet alleen in Londen werden nieuwe ongeregeldheden gemeld in tot dusver gespaarde buurten, maar ook in Birmingham, Liverpool en sinds dinsdagochtend ook Bristol.

In Birmingham werden 87 arrestaties verricht. Er is onder meer een politiebureau in brand gezet, berichtte de BBC.

Politiegeweld

Wat zaterdag begon als een uit de hand gelopen protest tegen politiegeweld, in een reactie op het doodschieten van een man in Tottenham door de politie, heeft zich als een olievlek over uitgebreid. 

Op ruim twintig plaatsen in Londen zochten relschoppers maandag de confrontatie met de politie. Een persoon raakte zwaargewond. Hij werd met schotwonden in een auto aangetroffen. 

Bewoners van arme Londense wijken zeggen dat de uitzichtloze situatie en hoge werkloosheid al jaren voor sociale onrust zorgen, en dat die nu tot uitbarsting is gekomen. De autoriteiten doen de rellen evenwel af als opportunistisch en crimineel kopieergedrag.

Alles over de onrust in Engeland in ons dossier

Volg Twitterberichten over de onrust in Engeland via NUlive