DHARMSHALA - Harvard-jurist Lobsang Sangay (43) is maandag beëdigd als nieuwe leider van de Tibetaanse regering in ballingschap. 

Hij volgt de dalai lama (76) op als politiek leider.

Na het traditioneel offeren van thee en zoete rijst legde hij precies om 9 seconden na 09.09 uur onder toeziend oog van de dalai lama de eed af.Het cijfer 9 wordt door de Tibetanen met ouderdom geassocieerd.

'Kalon tripa'

De dalai lama heeft afstand gedaan van zijn politieke rol, waardoor de functie van de zogenoemde 'kalon tripa' (premier) belangrijker wordt. De Tibetaanse regering, die huist in de bergachtige Indiase deelstaat Himachal Pradesh, wordt internationaal niet erkend.

Sangay heeft nog nooit voet op Tibetaanse grond gezet. Hij is een kind van Tibetaanse vluchtelingen die in 1959 na de in bloed gesmoorde opstand naar India uitweken. Dat was ook het jaar van de vlucht van de dalai lama.

300 euro

Sangay ging naar een school voor Tibetaanse vluchtelingen en studeerde later in New Delhi waar hij actief werd in het radicale Tibetaanse Jeugdcongres. Dat eiste volledige onafhankelijkheid van China.

Sangay kreeg een beurs voor de prestigieuze Universiteit van Harvard in de Verenigde Staten, waar hij zich als doctor in de rechten vestigde. Voor zijn Sangay nieuwe baan zou hij naar verluidt minder dan 300 euro per maand krijgen.

Sangay is net als de dalai lama niet meer uit op onafhankelijkheid maar op de ''waarachtige autonomie'' voor Tibet binnen China.