KABUL - De Amerikaanse militairen die in de nacht van vrijdag op zaterdag met hun Chinook-helikopter neerstortten in de Afghaanse provincie Wardak waren op een reddingsmissie. 

Dat hebben twee Amerikaanse regeringsfunctionarissen zondag gezegd. De Navy SEALs waren uitgerukt om steun te verlenen aan twee eenheden van het Amerikaanse leger, de zogeheten Rangers, die onder vuur werden genomen door opstandelingen.

De Navy SEALs hadden de aanvallers teruggedrongen en de reddingsmissie afgerond. Ze stonden op het punt weg te vliegen met hun helikopter toen deze werd beschoten.

De crash heeft dertig Amerikaanse militairen, onder wie 22 leden van het roemruchte Navy SEAL Team Six, zeven Afghaanse commando's en een tolk het leven gekost. Niet eerder zijn bij Navy SEAL Team Six zoveel mensen tegelijk om het leven gekomen.

Veiligstellen

De NAVO is zondag begonnen met het veiligstellen van de resten van de helikopter, terwijl Afghaanse en Amerikaanse militairen in het gebied van de crash de strijd aanbonden met opstandelingen.

"Er is een klein aantal gevechtsmomenten geweest in hetzelfde gebied waar gisteren (zaterdag, red.) de helikopter neerstortte. Deze gevechten hebben echter niet plaatsgevonden in de directe omgeving van de crash", aldus de NAVO in een verklaring.