LONDEN - In Londen is het in de nacht van zaterdag op zondag tot rellen gekomen nadat de politie donderdag een man had doodgeschoten.  

Tijdens de rellen in de wijk Tottenham zijn volgens de politie 26 agenten gewond geraakt. Meer dan 48 mensen zijn gearresteerd.

De onlusten duurden tot in de ochtend. Winkels, geldmachines en huizen werden geplunderd. Relschoppers stichtten op tal van plekken brand.

Zondagmorgen legde de politie een cordon om de plek waar de gewelddadigheden plaatsvonden en inspecteerden buurtbewoners de schade. Ooggetuigen spraken van een 'oorlogszone'.

De politie kreeg versterking van andere korpsen in het zuiden van Engeland, om te voorkomen dat zich opnieuw rellen voordoen. Dat meldde het Britse dagblad The Guardian

'Gerechtigheid'

De rellen ontstonden nadat onder nog niet nader opgehelderde omstandigheden een 29-jarige man werd doodgeschoten door een agent. Honderden betogers kwamen zaterdag voor een politiebureau 'gerechtigheid' eisen.

Agenten die probeerden de orde te herstellen, werden met flessen en molotovcocktails bekogeld. Ook de brandweer werd aangevallen door veelal jonge betogers.

Cameraploeg

De Britse publieke omroep BBC repte zondagochtend vroeg over de ernstigste rellen in Londen in tien jaar tijd. Ook een cameraploeg van de BBC is aangevallen; het materieel van de journalisten is deels vernield.

In Tottenham waren in 1985 ook grote rellen. Sindsdien waren de verhoudingen tussen de lokale gemeenschap en de politie over het algemeen goed.

Een parlementslid uit het kiesdistrict Tottenham, David Lammy, noemde de rellen ''een aanval op Tottenham en op winkeliers, vrouwen en kinderen die nu dakloos zijn". Hij beklaagde zich erover dat het lang duurde voordat de politie ingreep.

Rellen in Londen