WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben er te lang over gedaan om een akkoord te bereiken over de verhoging van het schuldenplafond en de onderlinge verdeeldheid was te groot. 

Dat liet een woordvoerder van het Witte Huis zaterdag weten in reactie op de verlaging van de kredietwaardigheid van het land door Standard & Poor's.

President Barack Obama roept het congres op om de politieke meningsverschillen opzij te zetten en werk te maken van een sterker economisch herstel en een gezonder financieel beleid.

''We moeten het beter doen om te laten zien dat ons land de wil, de mogelijkheden en de toewijding heeft om samen te werken om onze budgettaire en economische problemen te lijf te gaan'', aldus de woordvoerder.

Direct nadat S&P bekendmaakte dat het de kredietwaardigheid van de VS heeft verlaagd van de hoogste triple-A status naar AA+, stelde het Amerikaanse ministerie van financiën dat de kredietbeoordelaar ernaast zat met zijn berekeningen.

Nergens op slaan

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett vindt ''het nergens op slaan'' dat S&P de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten heeft verlaagd. ''Ik begrijp het niet'', zei hij voor de Amerikaanse televisie.

Buffett zei dat hij in Omaha, in de staat Nebraska gevestigde investeringsmaatschappij in Amerikaanse schuldpapier zal blijven beleggen.

''In Omaha zijn de VS nog altijd drie keer A. Als er vier keer A zou bestaan, zou ik die waardering aan de VS toekennen'', aldus de superbelegger.

Hij merkte op dat zijn maatschappij meer dan 40 miljard dollar aan Amerikaans schuldpapier bezit en dat de beslissing van S&P hem niet ertoe verleidt dat van de hand te doen.

Lees alles over de wereldwijde schuldencrisis op de special