BEIROET - Syrië organiseert nog dit jaar 'vrije en eerlijke' parlementsverkiezingen. De Syrische minister van buitenlandse zaken beloofde zaterdag dat de nieuwe volksvertegenwoordiging 'de verlangens van het Syrische volk zal weerspiegelen'.

De handreiking vindt net als eerdere toezeggingen naar verwachting weinig weerklank onder de duizenden demonstranten die al maanden het vertrek van president Bashar Assad eisen.

In Hama verweren zij zich tegen het aandringende regeringsleger, dat de druk op de stad steeds verder opvoert.

Het mandaat van het zittende parlement verliep eerder dit jaar. Nieuwe verkiezingen werden al voor de jaarwisseling verwacht.

Ontmoeting

Al-Moallem deed zijn belofte tijdens een ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs in de hoofdstad Damascus. Hij verklaarde dat slechts de dialoog Syrië vooruit kan helpen en zegde toe haast te maken met hervormingen.

Het Syrische regeringsleger draait onderwijl de opstandige stad Hama verder de duimschroeven aan. Een anonieme inwoner die door de linies glipte om de belegerde stad te bevoorraden meldt dat het bericht de ronde doet dat de bombardementen van vrijdagnacht een ziekenhuis in Hama hebben getroffen.

"Ik probeer nu vruchteloos terug te keren naar de stad. Ze hebben de omsingeling zo verzwaard dat zelfs een mier niet binnenkomt."

Afgegrendeld

De berichten kunnen niet worden geverifieerd omdat de Syrische autoriteiten Hama hebben afgegrendeld en verbindingslijnen en de elektriciteit hebben afgesneden.

In Hama en elders hebben veiligheidstroepen volgens activisten vrijdag 24 demonstranten tegen het regime van Assad gedood. Het beleg van Hama zou de afgelopen dagen tussen de honderd en 250 inwoners het leven hebben gekost.

Ernstige zorgen

De Samenwerkingsraad van Golfstaten heeft zaterdag het zwijgen doorbroken en Damascus opgeroepen de gewelddadigheden tegen de bevolking onmiddellijk te beëindigen.

Op de website van de Raad uiten de zes op het Arabisch schiereiland gelegen staten hun ernstige zorgen om het gebruik van 'buitensporig geweld' in Syrië. Ze roepen Damascus op werk te maken van 'serieuze hervormingen'.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle betwijfelt of de huidige regering aan de macht kan blijven.

"Ik denk niet dat er een politieke toekomst voor Assad denkbaar is die het Syrische volk zal accepteren", aldus Westerwelle zaterdag in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special