SYRIE RYAD - De golfstaten hebben Syrië zaterdag opgeroepen een einde te maken aan het bloedvergieten in het land.

De regionale Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) bracht dat naar buiten in een verklaring. Syrië moet ook hervormen, aldus de landen.

Het is de eerste keer dat het Arabische samenwerkingsverband, waaronder de regionale grootmacht Saudi-Arabië, stelling neemt tegen de regering van Bashar al-Assad sinds de volksopstand in Syrië begon.

Het harde optreden van veiligheidsdiensten tegen antiregeringsbetogers eiste naar schatting het leven van zo'n 1700 mensen.

Solidariteit

In de golfstaat Koeweit gingen vrijdag mensen de straat op om hun solidariteit met de Syrische bevolking te tonen. Ze eisten ook de uitwijzing van de Syrische ambassadeur.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde het geweld woensdag in een niet-bindende verklaring.

Doden

Ten minste 24 mensen zijn vrijdagnacht gedood toen Syrische veiligheidstroepen het vuur openden op demonstranten tegen het regime. Volgens Syrische activisten kwam het gros van hen om in buitenwijken van de hoofdstad Damascus.

Behalve de slachtoffers onder Damasceense demonstranten zijn ook vijf burgerdoden gevallen in Hama en omgeving. De Lokale Coördinatiecomités, die de opstand in Syrië documenteren, hebben dat bericht van de plaatselijke activist Mustafa Osso bevestigd.

Gezag hersteld

Het regeringsleger belegert Hama sinds zondag. Damascus claimt zijn gezag in het opstandelingenbolwerk weer te hebben hersteld. De Syrische staatstelevisie toonde verlaten straten en uitgebrande gebouwen.

Na het vrijdaggebed gingen tienduizenden betogers in heel Syrië de straat op om het aftreden van president Bashar Assad te eisen. Van Damascus tot aan de zuidelijke provincie Daraa en Deir el-Zour in het oosten waren demonstranten op de been.

De betogers trotseerden het hardhandige optreden van de Syrische veiligheidstroepen. Sinds het uitbreken van de opstand zijn al 1700 burgers om het leven gekomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special