WARSCHAU - De populistische Poolse politicus Andrzej Lepper (57) heeft vrijdag zelfmoord gepleegd door zich op te hangen.

Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Leppers lichaam werd aangetroffen in het kantoor van zijn partij, nadat een medewerker de politie had gebeld.

Lepper was oprichter en leider van de ultranationalistische boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging), die in 2001 uit het niets bij de parlementsverkiezingen 10 procent van de stemmen behaalde.

Hij was in 2006-2007 vicepremier en minister van Landbouw in een coalitieregering onder leiding van de conservatieve premier Jaroslaw Kaczynski. Na de val van de coalitieregering slaagde Samoobrona er bij de vervroegde parlementsverkiezingen niet in ook maar één zetel te veroveren.

Schandalen

Lepper kwam de laatste tijd vooral in het nieuws door schandalen en aanvaringen met justitie.

De voormalige varkensboer en bokser, die vooral bekendstond om zijn anti-Europese standpunten, werd vorig jaar veroordeeld tot ruim twee jaar celstraf omdat hij seksuele gunsten had gevraagd in ruil voor baantjes bij zijn partij. Het hoger beroep in die zaak liep nog.