KNIN - De Kroatische premier Jadranka Kosor heeft zich vrijdag lovend uitgelaten over Ante Gotovina en Mladen Markac, generaals die tot respectievelijk 24 en 18 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens oorlogsmisdaden.

Ze deed dat in de zuidelijke stad Knin tijdens de herdenking van het begin van Operatie Storm (4 augustus 1995).

De generaals gaven leiding aan deze operatie, waarin het Kroatische leger territorium heroverde op de Kroatische Serviërs. Het offensief ging gepaard met grove mensenrechtenschendingen.

Honderden burgers werden vermoord en tienduizenden mensen sloegen op de vlucht.

Veteranen

Kosor bedankte in haar toespraak, die rechtstreeks werd uitgezonden op de publieke televisie, de veteranen die tussen 1991 en 1995 vochten voor Kroatië tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië.

Ze noemde daarbij ''in het bijzonder'' de namen van Gotovina en Markac. Zij werden in april veroordeeld door rechters van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

''Zonder Storm en de commandanten die er leiding aan gaven (...) zouden wij hier vandaag niet staan, we zouden niets hebben om te vieren en om trots op te zijn'', aldus Kosor.

Helden

Gotovina en Markac worden door veel Kroaten beschouwd als oorlogshelden. De vonnissen van het Joegoslavië-Tribunaal tegen de generaals werden in Kroatië overladen met kritiek.

De uitspraken van Kosor zullen slecht vallen in het buurland Servië en in lidstaten van de Europese Unie. Kroatië treedt in juli 2013 toe tot de Europese Unie.