ROME - Italië wil dat de NAVO zijn mandaat in Libië uitbreidt met het redden van en zorgen voor Libische bootvluchtelingen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld.

Italië heeft verder een verzoek bij de NAVO ingediend voor een officieel onderzoek naar de dood van vele tientallen vluchtelingen op een bootje van zo'n 20 meter uit Libië, dat donderdag door de kustwacht werd onderschept.

Volgens overlevenden zouden 100 van de 300 mensen aan boord zijn gestorven en vervolgens overboord zijn gegooid.

De Italiaanse autoriteiten zouden de NAVO om assistentie bij het incident met de boot hebben gevraagd, maar die zou zijn geweigerd.

De NAVO heeft dit ontkend en zegt altijd te antwoorden en in actie te komen in noodsituaties zoals gesteld in internationale wetgeving.

Op de hoogte

Een woordvoerster zei dat het bondgenootschap wel op de hoogte was gesteld van de noodoproep van het vluchtelingenschip, maar dat Italië direct had laten weten zelf hulpschepen en een helikopter te sturen.

''Er komen nog steeds feiten bovendrijven over dit incident en wij werken nauw samen met de Italiaanse autoriteiten om de zaak op te helderen'', aldus de zegsvrouw. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten