OSLO - De Noorse rechts-extremistische blogger ''Fjordman'', van wie stukken tekst zijn opgenomen in het manifest van de Noorse aanslagpleger Anders Behring Breivik, heeft vrijdag zijn identiteit bekendgemaakt in de Noorse krant Verdens Gang (VG).

Het gaat om de 36-jarige Peder Jensen uit Alesund.

Breivik haalt Jensens blog meer dan honderd keer aan in het manifest dat hij voorafgaand aan zijn daden op internet zette. Media hebben gespeculeerd over de vraag of Fjordman een pseudoniem was van de dader van de aanslagen.

De blogger zegt tegen VG dat hij Breivik nooit heeft ontmoet en dat hij e-mails van hem niet serieus nam: ''Een luchtkasteel.'' Jensen is door de politie verhoord.

Arbeiderspartij

De 36-jarige zegt lang op de Noorse Arbeiderspartij van premier Stoltenberg te hebben gestemd, maar koos in 2005 voor de anti-immigratiepartij Fremskrittspartiet. Breivik had het met zijn aanslagen gemunt op de Arbeiderspartij.

''Ik zal nooit meer bloggen onder een pseudoniem en zal nu voor een tijdje onderduiken voor mijn eigen veiligheid'', aldus Jensen, die tegen de krant ook zegt dat zijn familie, vrienden en collega's tot voor kort niets wisten van zijn blog.

Alles over de gebeurtenissen in Noorwegen