BANGKOK - Het parlement van Thailand heeft vrijdag Yingluck Shinawatra tot nieuwe premier gekozen. De 44-jarige zakenvrouw is de eerste vrouwelijke premier van het Zuidoost-Aziatische land.

Yingluck was de enige kandidaat bij de stemming in de volksvertegenwoordiging in Bangkok. Zij is de zus van oud-premier Thaksin Shinawatra die bij een staatsgreep in 2006 ten val werd gebracht en nu in ballingschap leeft.

Haar partij Puea Thai kreeg bij de verkiezingen in juli een absolute meerderheid in het parlement.

Ook nu was er veel steun voor Yingluck. Ze kreeg 296 van de 500 stemmen. Drie parlementariërs stemden tegen haar, 197 onthielden zich van stemming.

Een aantal parlementariërs was niet aanwezig bij de stemming. Nu Yingluck de steun heeft van het parlement zal koning Bhumibol haar met een ceremonie in de komende dagen officieel aanstellen.

Stabiliseren

Het is nu aan Yingluck om de politieke situatie in Thailand weer te stabiliseren. Sinds Thaksin vijf jaar geleden door het leger werd afgezet, is Thailand ernstig verdeeld.

Aan de ene kant staan de roodhemden, de aanhangers van Puea Thai. Lijnrecht daar tegenover staan de geelhemden, die zich scharen achter de voorganger van Yingluck, Abhisit Vejjajiva.

Protesten

De politieke verschillen leidden vorig jaar nog tot grootschalige protesten, waarbij zeker 90 mensen omkwamen. De kersverse premier gaf eerder dan ook al aan dat haar belangrijkste taak verzoening is.

Overigens houden de meeste premiers van Thailand het niet lang vol. Sinds het land in 1932 een constitutionele monarchie werd, zijn er door het leger 18 coups of pogingen daartoe geweest. Slechts één premier wist het de volle termijn van vier jaar vol te houden - Thaksin.