BERLIJN - ''De bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 was gerechtvaardigd om het wegtrekken van geschoold personeel uit de DDR te stoppen en de situatie in het gedeelde Duitsland te stabiliseren.''

Met die mening is maar liefst 35 procent van de inwoners van de Duitse hoofdstad het geheel of gedeeltelijk eens.

Dit blijkt uit een opiniepeiling van het gerenommeerde instituut Forsa. De instemming is zelfs 74 procent onder de aanhangers van de partij Die Linke, waarvan veel oud-communisten lid zijn.

Duitsland staat dezer dagen uitgebreid stil bij de historische gebeurtenis een halve eeuw geleden. Desondanks weet van de mensen in Berlijn onder de 30 jaar nog maar 66 procent wat er op 13 augustus 1961 in hun stad gebeurde.

Thuis

Bij de hele bevolking is dat 83 procent. 45 procent van de mensen in Berlijn praat nog maar zelden thuis over de Duitse deling van de Tweede Wereldoorlog tot 1990.

Tussen de oprichting van de DDR in 1949 tot de bouw van de Muur trokken meer dan 1 miljoen Oost-Duitsers over de toen nog open grens naar West-Berlijn. Een nieuwe tentoonstelling in het voormalige 'noodopvangkamp Marienfelde' maakt korte metten met de mythe dat de Oost-Duitsers in het Westen met open armen werden ontvangen.

In de zeker 90 kampen heersten soms ondragelijke hygiënische toestanden. Ook kregen de ex-DDR'ers slecht eten. ''Wij wisten niet waarheen met die mensen'', aldus een voormalig bestuurder van een van de kampen in de krant Berliner Zeitung van vrijdag.