BELGRADO - ''Natuurlijk help ik mijn familie, wat denken ze wel? En ik was zijn enige helper. Vijf jaar lang heb ik Ratko Mladic verborgen''.

Dat zegt neef Branislav Mladic van de door het Joegoslavië-Tribunaal van oorlogsmisdaden en genocide verdachte voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger vrijdag in de Belgradose krant Vecerne Novosti.

Waarnemers gaan er van uit dat de oud-generaal met medeweten van de Servische autoriteiten jarenlang werd beschermd door de geheime dienst van het Servische leger.

Ook zou er een uitgebreid netwerk van helpers hebben bestaan dat over ruime financiële middelen beschikte.

Huiszoekingen

Bij de echtgenote en zoon van Mladic werden door de Servische justitie regelmatig huiszoekingen verricht om achter dat veronderstelde netwerk te komen. Contant geld dat in huis was, werd in beslag genomen.

''Dat hele netwerk was ik en ze weten waar ik woon'', aldus het commentaar van neef Branislav op de eis van hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal ''dat het netwerk van helpers van Mladic wordt opgespoord en gearresteerd''. Ook het verhaal dat Ratko Mladic over veel geld zou beschikken hoont de neef weg.

Pistolen

''Op een avond, vijf jaar geleden, stond hij opeens op mijn erf. Het enige wat hij bij zich had, waren twee pistolen en een paar honderd dollar. Toen zag hij er al beroerd uit. Zijn dollars heb ik trouwens nooit uit durven geven omdat de mensen zich misschien zouden afvragen hoe ik aan dat geld kwam. Al die tijd hebben we samen geleefd van het beetje dat ik met mijn handen verdiende''.

Branislav Mladic vertelde verder dat de oud-generaal nog maar een paar maanden geleden bij hem in de badkamer zijn derde hersenbloeding kreeg.

Daarna zou hij bijna geheel verlamd zijn geweest en zich totaal anders zijn gaan gedragen. ''Zijn gezondheid was trouwens toch al slecht, na de twee eerdere hersenbloedingen en zijn verwondingen uit de oorlog. Door suikerziekte raakte hij de ene tand na de andere kwijt.''