ROME - Vluchtelingen die donderdagochtend bij het eilandje Lampedusa van hun schip waren gered door de Italiaanse kustwacht, zeggen dat veel mensen aan boord zijn gestorven. 

De autoriteiten konden het bericht niet bevestigen en stellen een onderzoek in, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Een van de vluchtelingen, een vrouw uit Marokko, zei dat onderweg ongeveer 100 mensen stierven, vooral vrouwen en kinderen.

Hun lijken zouden overboord zijn gegooid. De ongeveer 300 mensen die aan boord van het schip werden aangetroffen, waren ernstig uitgedroogd. Het vaartuig was vorige week vrijdag vertrokken uit Libië en was ruim 36 uur op drift toen het werd gevonden.

De chef van de haven van Lampedusa liet eerder weten dat hulpverleners in speedboten kledingstukken zagen drijven en mogelijk ook lichamen. Er was echter geen tijd om te onderzoeken of er daadwerkelijk doden in het water lagen. Ook was het te donker.

Maandag

De Italiaanse kustwacht trof maandag 25 lijken aan op een andere boot die het Zuid-Italiaanse eilandje wilde bereiken. De slachtoffers, meest jongemannen, waren vermoedelijk gestikt in uitlaatgassen. In april kwamen naar schatting 250 immigranten om toen hun schip verging voor de kust van Lampedusa.

Veel vluchtelingen en immigranten uit Afrika steken in boten de Middellandse Zee over en proberen in Lampedusa de Europese Unie binnen te komen. De afgelopen weken kwamen er opnieuw duizenden per boot naar het eilandje.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten