SANTIAGO - De Chileense oproerpolitie heeft donderdag studentenprotesten in de hoofdstad Santiago uiteengejaagd.

De politie zette waterkanonnen, traangas en bereden politie in tegen de demonstranten, die eisen dat de regering meer geld uittrekt voor het noodlijdende openbaar onderwijs.

De betogers trotseerden de waarschuwing van de minister van binnenlandse zaken dat de demonstratie onwettig was en krachtig zou worden aangepakt.

Ze wierpen op een tiental plaatsen brandende barricades op en legden het verkeer lam. Enkele gemaskerde betogers bekogelden politiewagens en passerende bussen.

Onderwijsbeleid

Santiago is al wekenlang het toneel van demonstraties tegen het onderwijsbeleid van de regering van president Sebastian Pinera. Tienduizenden studenten eisen meer geld voor het onderwijs en een hervorming van het onderwijsstelsel dat dateert van de dictatuur van Augusto Pinochet. Die belastte de in chronische geldnood verkerende gemeentebesturen met de zorg voor het openbaar onderwijs.

President Pinera polst onderwijl centrumlinkse parlementsleden op zoek naar steun voor een verhoging van het onderwijsbudget en een grotere inbreng van de Chileense rijksoverheid. Die maatregelen moeten een einde maken aan de protestacties, waardoor al twee maanden geen college wordt gegeven.

Nu de studenten aandringen op ingrijpender hervormingen en hongerstakers dreigen ook niet langer te drinken hebben de parlementsleden Pinera's voorstel afgeslagen.