PRISTINA - De Kosovaarse premier Hashim Thaci is alsnog bereid te praten over het akkoord dat Servië en NAVO-troepenmacht KFOR woensdagavond sloten over de grensposten.

KFOR-troepen gaan tot half september de omstreden grensposten Brnjak en Jarinje tussen Kosovo en Servië controleren. Zonodig wordt deze termijn verlengd.

Thaci wees de afspraken woensdagavond direct van de hand. Donderdag stelde de premier zich opeens veel gematigder op, vermoedelijk onder zware druk vanuit het buitenland.

Ingewijden meldden donderdag dat het Duits-Oostenrijkse infanteriebataljon dat al naar het onrustige Balkanstaatje onderweg is mogelijk wordt gevolgd door een tweede.

Aanhoudende spanningen

De extra eenheid moet volgens een diplomaat en een andere bron de aanhoudende spanningen in Kosovo tegengaan. Het bataljon van overwegend Italiaanse reservisten zou slechts voor de duur van de onrust in Kosovo gelegerd worden. De NAVO zegt niet tot nieuwe versterkingen te hebben besloten.

De eerste manschappen van het Duits-Oostenrijkse infanteriebataljon dat de NAVO naar Kosovo dirigeerde zijn daar donderdag aangekomen. Het bataljon bestaat uit 550 Duitse en honderdvijftig Oostenrijkse militairen.

Vrede

Ruim tien jaar nadat de Kosovaren hun onafhankelijkheid van de regering in Belgrado bevochten bewaken nog altijd zesduizend NAVO-soldaten er de vrede.

De regering in Belgrado beschouwt Kosovo als de bakermat van de Servische natie, en erkent het nieuwbakken staatje niet. De Servische minderheid in Noord-Kosovo aanvaardt evenmin het gezag van de regering in de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Het geweld in het noorden van het Balkanstaatje laaide op toen de regering in Pristina de politie beval twee omstreden grensovergangen naar Servië in handen te nemen. Serviërs die in de grensstreek wonen verjoegen de politie en staken een grenspost in brand. Een politieman kwam om. Vervolgens belemmerden ze de doorgang van vredestroepen die de orde wilden herstellen.