AMSTERDAM - Er komt een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door IMF-baas Christine Lagarde in de tijd dat zij nog minister van Financiën was.

Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald.

Lagarde zou tijdens haar periode als minister van Financiën mogelijk misbruik hebben gemaakt van haar positie door in te grijpen in een rechtszaak tussen de staatsbank Credit Lyonnais en Bernard Tapie, oud-topman van Adidas en voormalig voorzitter van Olympique Marseille.

285 miljoen euro

Lagarde wees drie rechters aan om te bemiddelen in de zich voortslepende rechtszaak. Tapie kreeg vervolgens 285 miljoen euro aan schadevergoedingen toegewezen.

Tapie is een vriend van president Nicolas Sarkozy. Een jaar eerder had hij in dezelfde zaak nog bot gevangen bij het hoogste Franse gerechtshof. Lagarde heeft steeds ontkend dat ze de wet heeft overtreden.

Een medewerker van Lagarde in haar periode als minister deed de roep om een onderzoek in mei af als 'een normale gang van zaken'. Een dergelijk onderzoek zou volgens hem gebruikelijk zijn bij zulke complexe rechtszaken.

Geen invloed

Yves Repiquet, de advocaat van Lagarde, laat weten dat het onderzoek geen invloed zal hebben op het functioneren van de topvrouw bij het IMF. ''Deze procedure is op geen enkele wijze onverenigbaar met de huidige taken van de directie van het IMF'', aldus de jurist.

Het Nederlandse ministerie van Financiën wilde donderdag geen inhoudelijk commentaar geven.

Strauss-Kahn

Lagarde werd op 5 juli 2011 benoemd tot chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze zal deze positie in principe vijf jaar bekleden en is de opvolgster van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn.

Die trad in mei af nadat hij was gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje.

IMF

Het bestuur van het IMF blijft erop vertrouwen dat Lagarde haar taken effectief kan uitvoeren, ondanks het onderzoek.

''Het zou niet gepast zijn van het bestuur om commentaar te geven op een zaak die onder de Franse rechter is'', lieten de bestuurders van het IMF in een verklaring weten. Ze voegden eraan toe dat zij vertrouwen in haar houden.