ATHENE - Met een gracht van 120 kilometer lang, 30 meter breed en 7 meter diep wil Griekenland illegale migranten in het noordoosten tegenhouden.

De eerste 14,5 kilometer is al aangelegd, berichtte de Griekse krant To Vima donderdag op zijn website.

De gracht wordt langs de oever van de Evros aangelegd.

De Grieks-Turkse landsgrens van circa 200 kilometer loopt grotendeels langs de rivier de Evros. Vorig jaar kwamen circa 40.000 illegalen via Turkije de noordoostelijke regio Evros EU-land Griekenland binnen. Het totale aantal illegale migranten was ongeveer 128.000.

Aangescherpt

Griekenland heeft met het Europese grensagentschap Frontex de zee- en landsgrenscontroles al aangescherpt uit vrees dat door de crisis in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de illegalenstroom aanzwelt.

Begin dit jaar kwamen Athene en Ankara overeen dat Turkije haar illegaal in Griekenland verblijvende burgers en bepaalde illegale niet-EU-burgers weer opneemt. Dit betreft niet de mensen die in een asielprocedure zitten.

Hek

Begin dit jaar maakte Athene bekend een hek van 12,5 kilometer lang en 3 meter hoog en uitgerust met warmtecamera's te plaatsen om illegale immigratie tegen te houden. Dat plan stuitte op veel kritiek.

Griekenland klaagt al jaren dat het de enorme stroom illegalen niet meer aan kan. Het land overweegt drijvende gevangenissen en voormalige legerbases te gaan gebruiken als opvangcentra voor illegalen.