OSLO - Anders Behring Breivik, de man achter de dubbele terreuraanslag in Noorwegen, heeft tijdens de voorbereiding van zijn daden ongeveer twintig landen bezocht.

''Hij heeft bijna al het materiaal dat hij heeft gebruikt in het buitenland gekocht'', aldus advocaat Geir Lippestad in Noorse media.

In welke landen Breivik is geweest, zei zijn advocaat niet. Hij zou tijdens zijn reizen zijn geholpen met het doen van zijn aankopen.

De Noor wil niets zeggen over de mensen die hem hebben geholpen, ''totdat zijn extravagante eisen voor een revolutie in de samenleving zijn ingewilligd'', aldus de advocaat. Breivik zou onder meer willen dat de regering opstapt en de koning afstand doet van de troon.

Eigen land

Breivik kocht echter ook materiaal in eigen land. Wapenfirma Capsicum Solutions bij Oslo heeft bevestigd dat het vier magazijnen en een snellader aan Breivik leverde die passen op diens Glock-pistool. De gekochte kogelhouders hebben elk ruimte voor 30 patronen, tegen standaard zeventien kogels. Capsicum verkoopt geen munitie.

Dmitrij Demusjkin, leider van de Russische nazistische Slavische Unie, heeft tegen de Deense krant Ekstrabladet gezegd dat Breivik contact had met zijn organisatie. De groep zou in het verleden onder meer leden van het radicale Deense Nationale Front (DNF) wapen- en gevechtstraining hebben gegeven.

Bloedbad

Breivik heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de moord op 77 mensen. Hij liet op 22 juli een autobom ontploffen in Oslo en richtte daarna een bloedbad aan op een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eilandje Utoya. 

Lees alles over de aanslagen op onze special