TRIPOLI - Het regime van Muammar Kaddafi in Libië wil de handen ineenslaan met radicale moslims om de prowesterse rebellen in het oosten van het land te verslaan.

Dat zei Kaddafi's zoon Saif al-Islam in een donderdag gepubliceerd interview met The New York Times.

''De liberalen zullen vluchten of worden gedood'', zei Saif al-Islam, die een baard heeft laten staan en met islamitische gebedskralen speelde.

''Wij gaan het samen doen. Libië zal gaan lijken op Saudi-Arabië en Iran. Nou en?''

Boodschap

Kaddafi en zijn familie zeiden het afgelopen halfjaar juist steevast dat fundamentalistische moslims de drijvende kracht zijn achter de opstand tegen hun alleenheerschappij. Door de rebellen te steunen, helpen westerse landen al-Qaeda in het zadel, was steeds hun boodschap.

''Ik weet dat het terroristen zijn'', zei Saif al-Islam. ''Zij hebben bloed aan hun handen, zij zijn niet aardig. Maar wij zullen hen moeten accepteren.''

De islamitische leider die Kaddafi's belangrijkste gesprekspartner zou zijn, Ali Sallabi, erkende in een reactie dat er gesproken wordt met het regime. Maar hij sprak tegen dat al een alliantie is gesloten en zei dat zijn beweging een democratisch Libië voorstaat, zonder Kaddafi.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten