AMSTERDAM - Inwoners van Haïti kijken met angst en beven uit naar de komst van de tropische storm Emily, die naar verwachting donderdag de eilandenstaat in de Caribische Zee bereikt.

In het zuiden van het door eerdere natuurrampen ernstig verzwakte Haïti zijn de voortekenen van de storm donderdagochtend al merkbaar in de vorm van regenval en hevige wind.

Sinds de verwoestende aardbeving in januari 2010 aan mogelijk honderdduizenden mensen het leven heeft gekost en zeker anderhalf miljoen Haïtianen dakloos maakte, leven er naar schatting nog steeds zon 600.000 mensen in tentenkampen.

Ook wordt het land geteisterd door een cholera-epidemie, die volgens cijfers uit een Amerikaanse studie van juni dit jaar al zo'n 5500 levens heeft geëist.

Stortregens

Meteorologen voorspellen dat Emily donderdagochtend (lokale tijd) het zuidelijke schiereiland van Haïti zal bereiken en stortregens zal veroorzaken.

Hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie David Preux verwacht dat de omstandigheden gedurende nacht zullen verergeren. “Het probleem is dat mensen tot het allerlaatste moment wachten met vluchten”, aldus Preux tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Emily raast sinds sinds begin deze week over het Caribisch gebied.