SYDNEY - De Australische autoriteiten zijn donderdag met man en macht op zoek naar de man die woensdag een nepbom vastmaakte aan de nek van een 18-jarig meisje, mogelijk in een poging tot afpersing van haar welgestelde familie.

Het kostte de hulpdiensten tien uur om het slachtoffer uit haar benarde positie te bevrijden.

Explosievenexperts gingen voorzichtig te werk, omdat de bom er zeer realistisch uitzag, legde de politie na afloop uit. ''Het leek echt op een geïmproviseerd explosief'', zei een politiewoordvoerder.

De 18-jarige Madeleine Pulver belde zelf de politie, nadat een man met een bivakmuts op 's middags het huis van de familie in Sydney was binnengedrongen en het vermeende explosief om haar nek had geketend.

Vervolgens ging de man ervandoor. Rond middernacht plaatselijke tijd kon de tiener eindelijk worden herenigd met haar ouders.

Opgelucht

Pulver maakt het naar omstandigheden goed. Volgens haar vader is ze donderdag opgelucht wakker geworden.

"Ze werd goedgehumeurd wakker'', aldus haar vader tegen Australische media. ''Ze is een beetje moe en heeft pijnlijke plekken, omdat ze dat verdomde apparaat urenlang op zijn plek moest houden.''

Vader Pulver vroeg verder aan de pers het gezin met rust te laten. Hij stelde dat zijn dochter zich op haar examens wil richten. ''We kijken er erg naar uit dat ons leven naar de normaliteit terugkeert.''

Briefje

Een gemaskerde man zou woensdagmiddag hebben ingebroken in de woning van de steenrijke familie Pulver in Sydney. Hij zou een apparaat om de nek van Madeline hebben gebonden met daaraan een briefje, waarin mogelijk om losgeld werd gevraagd.

De politie dacht in eerste instantie dat het ging om een explosief, maar dat bleek na onderzoek toch niet zo te zijn. Het duurde echter uren voordat 'Maddy' was bevrijd.

Uitzonderlijke steun

De moeder van Madeline bedankte al de hulpverleners die bij de actie betrokken waren. ''Jullie waren een uitzonderlijke steun en troost voor mijn dochter gisteravond.''

Volgens vader Pulver was Madeline vooral dankbaar voor de aanwezigheid van de agenten die haar urenlang gezelschap hielden ''zonder zich zorgen te maken over hun eigen veiligheid.''