BELGRADO - KFOR-troepen zullen tot half september de omstreden grensposten Brnjak en Jarinje tussen Kosovo en Servië controleren.

Zonodig wordt deze termijn na half september nog verlengd. Omroep B92 in Belgrado meldde woensdagavond dat de commandant van KFOR (Kosovo Force), de Duitse generaal Erhard Bühler, dat heeft afgesproken met vertegenwoordigers van de Servische regering.

Vrachtwagens tot 3,5 ton alsmede terreinwagens met voedsel en andere humanitaire hulp zullen na controle door KFOR worden doorgelaten.

Beide grensposten geven toegang tot Noord-Kosovo. Dat gebied wordt bewoond door Serviërs die de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkennen.

Tot tien dagen geleden werden de posten bemand door Servische agenten van de Kosovaarse politie.

Grote problemen

Er ontstonden grote problemen toen de regering van Kosovo paramilitaire politietroepen de grenscontrole liet overnemen.

De Servische bewoners van het gebied zagen dit als een poging van de regering in Pristina om definitief haar gezag over Noord-Kosovo te vestigen en kwamen in opstand. De grenspost Jarinje ging in vlammen op.

De krant Blic in Belgrado meldde donderdagochtend dat de regering in Pristina de afspraken tussen KFOR-commandant Bühler en de Servische regering van de hand wijst als in strijd met de autonomie van het land.