OSLO - Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele terreuraanslag in Noorwegen, hoeft niet meer te rekenen op een al te vriendelijke verhoormethode.

De Noorse politie meldde woensdag dat ze een ''meer confronterende'' aanpak gaat hanteren bij het verhoren van de rechtse extremist.

Breivik heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de moord op 77 mensen. Hij liet op vrijdag 22 juli een autobom ontploffen in Oslo en richtte daarna een bloedbad aan op een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij.

Dat was georganiseerd op het eilandje Utoya, niet ver van Oslo.

Noorse media meldden woensdag dat de 32-jarige Breivik inmiddels drie keer is verhoord. Het lijkt erop dat de verdachte zijn daden alleen heeft georganiseerd en uitgevoerd, maar de politie onderzoekt nog of er enig bewijs is voor claims van Breivik over samenwerking met ''cellen'' in Noorwegen en in het buitenland.

Onderzoek

Het onderzoek in de zaak-Breivik is een van de grootste die de politie in Noorwegen ooit heeft uitgevoerd. Meer dan 100 rechercheurs werken aan de zaak.

De krant VG meldde woensdag dat Breivik kort voor zijn aanhouding met een mobiele telefoon heeft gebeld met het alarmnummer 112. Hij zou de telefonist informatie hebben gegeven over de door hem aangerichte massamoord op Utoya. 

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier