AMSTERDAM - De politie van Sydney heeft de 18-jarige vrouw die bijna tien uur heeft vastgezeten aan een vermeende bom veilig kunnen bevrijden.

Dat meldt het Australische persbureau AAP. De politie zei nog niet met zekerheid te kunnen zeggen of het om een explosief ging en of dit op afstand tot ontploffing kon worden gebracht.

Plaatsvervangend politiecommissaris Mark Murdoch verklaarde dat Madeleine Pulver zonder kleerscheuren uit het huis is gelopen en herenigd is met haar ouders. Het mogelijke explosief is niet vernietigd.

Een man zou volgens diverse Australische media woensdagmiddag het huis van de vrouw zijn binnengedrongen en de vermeende bom op haar lichaam hebben aangebracht. De politie wilde niet bevestigen of de bom aan haar nek was gebonden.

Aan de bom zou een briefje met eisen voor losgeld bevestigd zijn, wat mogelijk duidt op een poging tot afpersing. De vrouw maakt deel uit van een van de rijkste families van Sydney.

Murdoch wilde alleen bevestigen dat er eerder contact is geweest tussen de persoon die de bom geplaatst heeft en het tienermeisje, maar wilde niet ingaan op details. De politie is een onderzoek gestart naar de mogelijke dader.

Motief

Volgens de politiewoordvoerder is het 'veel te vroeg' om te zeggen of het mogelijke explosief is geplaatst in een poging de familie af te persen.

Over het motief van de dader is nog niks bekend. "Het gezin heeft geen idee wie of wat hier achter zit", zei Murdoch. "Een mens neemt niet de moeite om dit te plannen als er geen duidelijk motief achter zit".

De politie heeft woensdag de assistentie ingeschakeld van de Australische federale politie en het Britse leger. "We hebben van alle mogelijkheden gebruik gemaakt om ons doel te bereiken. Dat doel was het meisje in veiligheid brengen", zei Murdoch. Hij noemde het  explosief 'zeer ingewikkeld en geavanceerd'.

De autoriteiten zullen het huis van het meisje gedurende de avond uitkammen op zoek naar aanwijzingen.

Tiener met bom aan nek