AMSTERDAM - Gespecialiseerde politieagenten in de Australische stad Sydney proberen al urenlang een bom onschadelijk te maken die vastgemaakt zit aan de nek van een 18-jarige vrouw.

Het is onduidelijk hoe de bom op het lichaam van de vrouw terecht gekomen is, maar ze heeft hem niet zelf geplaatst. Het tienermeisje belde zelf de politie nadat ze het verdachte apparaat ontdekt had.

Een woordvoerder van de politie meldde aan de Australische Daily Telegraph dat het om een "zeldzame kraagbom" gaat en sprak van een zeer ernstige situatie.

Aan de bom zou een briefje met eisen voor losgeld bevestigd zijn. De politie vermoedt daarom dat het om een poging tot afpersing gaat.

Volgens plaatsvervangend politiecommissaris Mark Murdoch is er geen contact geweest met degene die het vermoedelijke explosief heeft geplaatst.

Rijke familie

Het tienermeisje maakt deel uit van een van de rijkste families van Sydney en durft zich volgens de politie absoluut niet te bewegen.

Drie leden van de explosieve opruimingsdienst onderzoeken de bom en proberen de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden. Ook is er een onderhandelaar aanwezig in het huis. De politie heeft na acht uur onderzoek nog niet definitief kunnen vaststellen dat het om een explosief gaat.

Andere hulpdiensten staan buiten klaar en hebben zich ontfermd hebben over de familie van de vrouw. De straat waar de vrouw woont is afgezet.

Weinig details

Murdoch kon na acht uur onderzoek nog weinig details geven over de zaak. Hij kon niet bevestigen of het om een afpersingszaak gaat. "We werken heel hard om precies te weten wat het is en vooral ook wat het niet is."

De plaatsvervangend politiecommissaris verklaarde tegenover Australische media dat de vrouw erg rustig is, ondanks de beproeving. Ze verblijft gedurende het onderzoek in dezelfde kamer van het huis, met de gespecialiseerde agenten naast zich.

Tiener met bom aan nek