BELGRADO - De Servische regering heeft de Kosovaarse premier Hashim Thaçi ervan beschuldigd dat hij aanstuurt op een oorlog.

''Thaçi stuurt oorlogszuchtige boodschappen, verhoogt spanningen en ondersteunt conflicten'', aldus Goran Bogdanović, de Servische minister voor Kosovo en Metohija (het zuidwestelijke deel van Kosovo) woensdag.

Honderden Serviërs brachten de negende nacht op rij door op barricades. Ze eisen dat Kosovo de controle over twee onlangs ingenomen grensovergangen overdraagt.

Dinsdagavond werd de KFOR-commandant, de Duitse generaal-majoor Erhard Bühler, 20 minuten tegengehouden door Serviërs bij een van de barricades. Pas na ingrijpen van twee Servische politici kon hij zijn weg vervolgen.

Albanezen

Kosovo is een voormalige provincie van Servië die zich in 2008 onafhankelijk verklaarde. Er wonen voornamelijk Albanezen. Servië erkent die onafhankelijkheid niet. Het aan Servië grenzende noordelijke deel van Kosovo wordt hoofdzakelijk door Serviërs bewoond.

Zij verzetten zich heftig tegen elke poging van de regering in de hoofdstad Pristina om het gebied onder haar controle te brengen.