PARIJS - Frankrijk heeft besloten de voormalige Panamese dictator Manuel Noriega aan zijn vaderland uit te leveren. Premier François Fillon heeft de benodigde documenten op 6 juli ondertekend en Noriega is vorige week van de beslissing op de hoogte gesteld. Dat heeft zijn advocaat dinsdag gezegd.

Wanneer Noriega op een vliegtuig naar Panama wordt gezet, is nog niet duidelijk, zei advocaat Yves Leberquier. Mogelijk zijn daar nog enkele weken mee gemoeid. Eerder heeft Leberquier gezegd dat de ex-dictator graag naar huis wil en zich niet tegen zijn uitlevering zal verzetten.

Noriega bracht, nadat hij door de Amerikanen was afgezet, twintig jaar door in een Amerikaanse cel, tot de Verenigde Staten hem vorig jaar aan Frankrijk overdroegen. Daar zit hij nu zeven jaar celstraf uit vanwege witwaspraktijken.

Ondertussen werd Noriega in Panama bij verstek tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de leider van een militaire couppoging in 1989. Het Midden-Amerikaanse land wil hem voorts berechten voor het vermoorden van andere politieke tegenstanders.

Vrees

Panamezen die in de jaren tachtig streden tegen de mensenrechtenschendingen onder Noriega's bewind hebben de vrees geuit dat hij in Frankrijk overlijdt voor hij in zijn vaderland rekenschap heeft afgelegd. Volgens zijn raadslieden kampt de 77-jarige met bloeddrukproblemen en is de linkerhelft van zijn lichaam verlamd sinds hij vier jaar geleden door een beroerte werd getroffen.