PANAMA-STAD - Frankrijk levert de Panamese oud-dictator Manuel Noriega waarschijnlijk op korte termijn uit aan Panama.  

Het uitleveringsbevel is op 6 juli ondertekend door de Franse premier François Fillon en Noriega zelf is vorige week geïnformeerd, zo meldde zijn advocaat Yves Leberquier dinsdag.

Het is volgens media in Panama nog onduidelijk wanneer Noriega precies wordt overgevlogen naar Panama-Stad. Hij dient daar een straf uit te zitten van twintig jaar voor misdaden die werden gepleegd ten tijde van zijn bewind. 

Drugssmokkel

Een rechtbank in Parijs veroordeelde de 77-jarige Noriega vorig jaar juli tot 7 jaar cel wegens het witwassen van geld dat afkomstig was van drugssmokkel.

Noriega werd in 1989 na de Amerikaanse inval in Panama afgezet en ging in de VS de gevangenis in wegens onder meer drugshandel. Zijn gevangenisstraf in de VS eindigde eigenlijk in 2007, maar zowel Frankrijk als Panama had de VS om zijn uitlevering gevraagd.

'Slachtoffer'

De Amerikaanse justitie droeg Noriega in april vorig jaar over aan Frankrijk. Tijdens het proces verklaarde Noriega ,,het slachtoffer te zijn van een samenzwering van de Verenigde Staten''.

Generaal Noriega zwaaide de scepter in Panama sinds het begin van de jaren tachtig. Onder zijn bewind werd het Midden-Amerikaanse land een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken. Eind jaren 80 vielen de VS Panama binnen.