AMSTERDAM - De Amerikaanse Senaat heeft dinsdagavond (onze tijd) ingestemd met het akkoord tussen Republikeinen en Democraten dat een eind moet maken aan de schuldencrisis in de VS.

Het Huis van Afgevaardigden ging een dag eerder al akkoord.

Het voorstel werd met een meerderheid van 74 tegen 26 stemmen aangenomen. Er waren 60 positieve stemmen nodig om het voorstel niet te laten stranden. Het akkoord kan nu worden bekrachtigd door president Barack Obama.

Het Witte Huis gaf in een reactie aan dat Obama de wet, zonder openbaar vertoon, zou ondertekenen zodra die op zijn bureau wordt gelegd.

Bezuinigingen

Het akkoord voorziet in een verhoging van het schuldenplafond met 2100 miljard dollar, maar daar staan wel forse bezuinigingen tegenover. De komende tien jaar moeten de uitgaven met 2400 miljard dollar worden teruggebracht.

Tegen de uitdrukkelijke wens van de Democraten in voorzien de plannen niet in belastingverhogingen. Voor een groot deel van de Republikeinen zijn hogere belastingen onacceptabel.

Met het compromis dat de leiders van de Democraten en Republikeinen afgelopen weekeinde sloten, wordt voorkomen dat de Amerikaanse overheid in acute geldnood komt.

Afwaardering

De dreiging van een afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten hangt echter nog altijd boven de markten. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaf eerder al aan dat de VS in de komende 10 jaar 4.000 miljard dollar moet besparen om de hoogste waardering, AAA (Triple-A) te behouden.

Branchegenoot Fitch gaf dinsdagavond aan de hoogste waardering voor de staatsschuld van de VS voorlopig ongewijzigd te laten. Het bedrijf houdt de verdere plannen voor de aanpak van het Amerikaanse begrotingstekort en de staatsschuld echter wel scherp in het vizier.

Een lagere kredietwaardering tast de waarde van Amerikaanse staatsobligaties aan en kan voor grote onrust zorgen op de financiële markten.

Obama

Het Amerikaanse Congres moet nu gaan werken aan het herstel van de economie en het creëren van meer banen. Dat zei Obama nadat hij het akkoord had bekrachtigd.

''We kunnen de begroting niet in evenwicht brengen ten koste van de mensen die het meest hebben geleden onder de recessie'', stelde de president. ''Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Daar wil ik me de komende tijd voor inzetten.''

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het akkoord  verwelkomd. Het verkleint de onzekerheid op de markten en is daardoor goed voor zowel de Verenigde Staten als de wereldeconomie, aldus topvrouw Christine Lagarde.

''Een ernstige economische verstoring is hierdoor voorkomen'', stelde Lagarde. De uitdaging voor politici is nu om een manier te vinden om de Amerikaanse overheidsfinanciën op termijn weer op orde te brengen, voegde ze eraan toe.

Akkoord staatsschuld VS