MOGADISHU - De radicaalislamitische beweging al-Shabaab houdt uitgehongerde Somali's tegen die willen wegvluchten naar gebieden waar ze noodhulp kunnen krijgen.

Volgens The New York Times dinsdag worden deze mensen vastgehouden in kampen in het zuiden van Somalië, dat door al-Shabaab wordt gecontroleerd.

Enkele mensen die konden vluchten naar de hoofdstad Mogadishu hebben verteld dat al-Shabaab dreigde iedereen te vermoorden die hun terrein verliet om naar door de regering gecontroleerd gebied of vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië te gaan.

De enige manier om te ontsnappen was er 's nachts tussenuit knijpen en via binnenwegen te vluchten.

Rivier

Ook zouden de militanten dorpsbewoners de toegang tot rivieren ontzeggen om het water te verdelen onder grootgrondbezitters die hun belastinggeld betalen. Somalië is het zwaarst getroffen door een hongersnood in de Hoorn van Afrika die zeker 12,5 miljoen mensen bedreigt.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN is begonnen met het overbrengen van voedsel naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, ondanks de onveilige situatie.

Hulporganisaties

Al-Shabaab heeft in de afgelopen jaren een groot aantal hulporganisaties de toegang ontzegd tot gebieden die onder controle staan van deze beweging. Een enkele commandant heeft laten weten westerse hulp te verwelkomen, ondanks dat de top van al-Shabaab daar tegen is.

Burundi en Uganda hebben 9000 militairen gelegerd voor de VN-missie Amisom om de zwakke regering te beschermen. De wapens die vooral door de VS aan de Ugandese militairen worden verstrekt zouden echter in groten getale in handen van al-Shabaab vallen.

Wapens verkocht

De Ugandese vredesmilitairen kunnen niet bij hun maandsalaris van circa 550 dollar. De regering zet het op een rekening waar alleen hun families bij kunnen, aldus de website somaliareport.com.

Om toch aan geld voor spullen als telefoonkaarten te komen, verkopen ze wapens aan tussenpersonen, die deze aan onder meer al-Shabaab leveren.

Tussen 2007 en 2009 zouden wapens en munitie voor Amisom, en indirect al-Shabaab, de Amerikaanse belastingbetaler ongeveer 200 miljoen dollar hebben gekost.

Lees alles over de hongersnood in Afrika op onze special

Hongersnood Somalië