PRISTINA - De NAVO stuurt de komende dagen een bataljon van honderden extra militairen naar Kosovo. Volgens diplomaten staat er een reservebataljon klaar in Duitsland, met 600 Duitse en 100 Oostenrijkse militairen.

Het Duitse leger bevestigde dat het 550 militairen naar Kosovo stuurt. Er zouden ook nog 150 Oostenrijkers paraat staan.

Duitsland heeft al 900 militairen in Kosovo gelegerd. De extra manschappen moeten de KFOR-missie ondersteunen en ontlasten, aldus een NAVO-woordvoerster.

Duitsland verlengde in juni het mandaat, maar verminderde het maximale aantal militairen van 2500 naar 1850.

Geweld

De NAVO-krijgsmacht KFOR vroeg dinsdag om extra mankrachten nadat vorige week het geweld in de regio oplaaide. KFOR telt op dit moment 6300 manschappen uit 31 landen.

De spanningen liepen op, toen de Kosovaarse speciale politie de controle over grensposten met Servië probeerde over te nemen. Dat leidde tot gevechten met lokale Serviërs. Een Kosovaarse agent kwam daarbij om.

Thraci

De regering van Kosovo weigert te onderhandelen met Servië over de status van het noordelijke deel van het land. Dat heeft premier Hasim Thaci gezegd na een ontmoeting met EU-onderhandelaar Robert Cooper.

Thaci zei dat de ''territoriale integriteit" en de ''interne orde" van Kosovo niet met Servië besproken kunnen worden.

Cooper probeert de regeringen van Servië en Kosovo om de tafel te krijgen. Volgens hem zijn beide regeringen verantwoordelijk voor het oplopen van de spanningen in Kosovo.