AMSTERDAM - Het Egyptische leger heeft maandag tijdens het ‘schoonvegen’ van het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, een journaliste van de BBC opgepakt. Dat meldt de Britse nieuwszender dinsdag.

Journaliste Shaimaa Khalil (twitter) werd gearresteerd toen ze voor de BBC verslag deed van de legeractie die maandag een einde maakte aan het verblijf van enkele honderden actievoerders op het centrale plein in Caïro. Ze wordt momenteel vastgehouden.

Het Egyptische leger heeft maandag tanks ingezet om de overgebleven actievoerders op het Tahrirplein, epicentrum van de betogingen tegen het regime van oud-president Hosni Mubarak, te verdrijven.

De betogers, aanhangers van zestien politieke partijen en bewegingen, hadden zondag hun 'sit-in' opgeschort wegens het begin van de islamitische vastenmaand de ramadan.

Zorgen

Redacteur buitenland van de BBC John Williams laat dinsdag via Twitter weten zich zorgen te maken om zijn collega en zegt dat de omroep alles doet om Khalil vrij te krijgen. "Journalisten oppakken omdat ze hun werk doen, geen goede reclame voor het nieuwe Egypte", aldus Williams.

Woensdag gaat in Egypte het proces van start tegen Mubarak en leden van diens op 11 februari van dit jaar gevallen autoritaire regime.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Leger veegt Tahrirplein schoon