AMSTERDAM - Italië haalt zijn ambassadeur terug uit Syrië voor beraad over de "gruwelijke onderdrukking van de burgerbevolking".

Dat meldt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Na de aankondiging heeft Rome andere Europese landen dinsdag opgeroepen om ook hun ambassadeurs terug te roepen uit protest tegen het brute geweld dat het Syrische leger gebruikt tegen demonstranten.

De EU heeft echter laten weten geen gehoor te geven aan de oproep. De gezant van de EU in Damascus blijft op zijn post ''om te kunnen observeren wat er gebeurt'', zei de woordvoerder van EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton dinsdag.

Nieuw offensief

In Syrië wordt al vijf maanden betoogd tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Het leger treedt hard op. Een nieuw offensief heeft sinds zondag naar schatting enkele honderden levens geëist.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op een ferm standpunt in te nemen over het geweld in Syrië.

Tijdens een spoedzitting van het hoogste VN-orgaan maandagavond slaagden de leden van het hoogste VN-orgaan er opnieuw niet in daar overeenstemming over te bereiken.

Vetorecht

Onder meer Rusland en China, die allebei vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, deinzen terug voor een veroordeling van het geweld. Zij vrezen dat westerse landen zo'n stap zullen aangrijpen om militair in te grijpen in Syrië. Eerder dit jaar deed de NAVO dat in Libië.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei evenwel dinsdag dat zijn land een VN-resolutie niet op voorhand afwijst.

''Als het een tekst betreft die nuttig is voor het Syrische volk, dan zullen wij flexibel zijn'', zei hij. Maar Tsjoerkin nam ook Assad in bescherming en zei dat het moeilijk is hervormingen door te voeren als de oppositie naar de wapens grijpt. Hij riep beide partijen op het geweld te stoppen.

'Westerse propaganda'

Syrië heeft India, dat momenteel voorzitter is van de Veiligheidsraad, opgeroepen om niet toe te geven aan ''westerse propaganda'' over het bloedige optreden van zijn krijgsmacht tegen demonstrerende burgers.

Dat heeft de Syrische onderminister Faisal Mekdad gezegd tijdens een driedaags bezoek aan India.